Miért jó Tarisznyás önkéntesnek lenni?

Zsuzsa néni – Dodó

A bátyámmal ugyanabba az általános iskolába jártunk. Az osztályfőnökével nagyon rázós kapcsolatuk volt, ami az évek alatt csak tovább romlott, így mindketten hálát adtak, mikor végre elváltak útjaik. Ekkor kerültem én a képbe. Kiderült, hogy új matektanárnőt kap az osztály, a testvérem régi osztályfőnökét, Zsuzsa nénit. Nagyon megijedtem, féltem, hogy tekintve a múltbéli konfliktusokat, előítélettel lesz irántam, hiszen mégis csak a bátyám testvére vagyok, tehát biztos hasonlóak vagyunk. Ezért az első matekóránkon teljes koncentrációs képességemet összeszedve oldottam a feladatokat, minél hamarabb prezentálva a helyes megoldást. Zsuzsa néni észrevette az igyekezetemet, és az óra után megkérdezte, hogy érdekelne-e egy játékos matekszakkör vele, ahol akár versenyekre is készülhetnénk. Én igent mondtam.

Ezután hetente egyszer a nulladik órában Zsuzsa nénivel logikai feladványokat oldottunk meg, matematikai jellegű társasokkal játszottunk, vagy csak beszélgettünk mindennapi dolgokról. És ahogy telt, múlt az idő, a képességeim fejlődtek és egyre jobb eredményeket tudtam produkálni. Zsuzsa néni a korai tinédzser éveim egyik legmeghatározóbb alakja volt, és kijelenthetem, hogy nélküle az életem teljesen máshogy alakult volna – most valószínűleg nem tanulhatnék a St Andrews-i egyetemen matematikát.

És mi köze van ennek a Tarisznya Táborokhoz?

Mi mind Zsuzsa nénik szeretnénk lenni. Ítélkezés nélkül tiszta lapot adni a gyerekeknek, és segíteni nekik saját ízlésük szerint megtölteni azt. Nagyon sokféle gyermek van, és nagyon sokféle Zsuzsa nénire van szükség, különböző háttérrel, metódusokkal. A késői gyermekkor/ korai tinédzserkor egy kritikus időszak mindenki életében, és nagy szükségünk van felnőtt figurákra, akik figyelnek ránk, szeretetet adnak és segítenek abban, hogy elérjük saját határainkat. Ha úgy gondolod, hogy van egy kis szabadidőd, és ezt szívesen fordítanád olyan gyerekekre, akik kevesebb figyelemben részesülnek; akkor jelentkezz te is a Tarisznya Táborokba!