Táborok

Tibi és az űrlények – Kismaros 2018

Ottalvós táborunkat idén Kismaroson szerveztük meg, a Kismagos Ökoturisztikai Központban, augusztus második felében. A 17 lelkes gyerek közül a legtöbben Litkéről, Lácacsékéről, illetve Magyarbánhegyesről érkeztek, de Salgótarjánból, Budapestről, Fekedről, Somlójenőről és Takácsiból is csatlakozott néhány táborozni vágyó. A különböző településekről származó, esetenként különböző hátterű gyerekek a hét végére megismerték és megszerették egymást. A tábori élményeknek és tapasztalatcserének köszönhetően már nem könyörögtek, hogy cserélhessenek szobát, inkább létrehoztak egy csoportot a közösségi médián, hogy továbbra is kapcsolatban maradhassanak egymással.  

Néptánc Kismaroson

A történet eleje azonban korántsem ilyen vidám. Alighogy mindannyian megérkeztünk a felfedezésre váró  idegen bolygóra, a Terra Viridisre, az ott élő űrlények elrabolták Tibit, az egyik önkéntesünket! A gyerekekre hárult tehát a feladat, hogy minél többet megtudjanak az idegenekről és szándékaikról, kiderítsék, valóban ellenségesek-e, és ezáltal végül visszaszerezzük Tibit. 

A hét során tartott foglalkozások kitűnő lehetőségnek bizonyultak az információszerzésre, űrlényekről meg egyéb lényeges dolgokról is sokat megtudtak a gyerekek. Megtanulták megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól (az idegenek összezavarták kommunikációs csatornáinkat), tőzsdén alkudozni (hogy megszerezhessék a túsztárgyaláson való részvételhez szükséges összeget), bináris kódrendszerben üzeneteket küldeni más bolygókra, de boncoltak űrlényeket is (ezáltal anatómiai és rendszertani tudást szereztek). Papp Eszter vendégelőadónkkal a jelnyelvet is megismerték, míg más feladatok a problémamegoldó- és együttműködő-készségek fejlesztését célozták logikai és ügyességi játékokon keresztül. Hosszabb projekteken is dolgoztunk minden nap: a gyerekek csapatban zászlót festettek, tábori ajándékot készítettek (így lett mindenkinek tarisznyás pólója), videoklipet forgattak, szélerőművet építettek, egészséges édességet találtak ki és csodaszép gipsz mintákat festettek.

A foglalkozások mellett minden nap volt ebéd utáni relaxáció és esti mese, reflexiós csapatépítő játék, illetve egy szervezett szabadidősáv, amely során lehetett társasjátékozni, zenélni, slackline-ozni, mandalát színezni, illetve sportolni is. Az egyéni mentorálások szintén ilyenkor zajlottak: a gyerekeket nem csupán tábori élményeikről, hanem céljaikról, hosszú távú terveikről is kérdeztük. 

A gyerekek lelkesen jöttek haza a két budapesti látogatásunkról is. Kedden a Csodák Palotájában csodálkoztunk rá a világ működésére, s a korai ébresztő sem tudta a táborozók érdeklődését csillapítani. Csütörtökön az Alkotásutcának köszönhetően élményfestésen vettünk részt (a foszforeszkáló festékkel bevont medúzák elkészülte után már alig vártuk a napnyugtát…). Később gyerekek és önkéntesek egyaránt minden körmüket lerágták a szabadulószobában eltöltött idő alatt, illetve a VR játék során. 

A tábor végére aztán nagy örömünkre visszakaptuk Tibit az űrlényektől. Kiderült, nem is olyan ellenségesek, mint amilyennek hittük őket… A köztünk lévő és az űrlényekhez fűződő kapcsolataink is szorosabbá váltak tehát. Éljen a kaland és a felfedezés!