Táborok

Megvan benned a T? – Ráckeve, 2019

Annyi tehetség talán még sosem gyűlt össze egy időben a Budapest melletti Ráckevén, mint 2019 augusztus 11-én, amikor megérkezett a T-Faktor helyszínére az a tizenhat tarisznyás gyerek, akik részt vettek idei ottalvós táborunkban. Litke, Sajókaza és Lácacséke mellett más, határon inneni és túli falvakból és városokból is jöttek táborozók azzal a céllal, hogy ügyesedjenek, tanuljanak, fejlődjenek, és a tábor végi “Ki mit tud?”-on megmutassák, miből van a tarisznyás. Közben persze jutott idő szórakozásra, barátságokra, csínytevésre és a Dunában fürdésre is. 

A tehetségfejlesztés és ismeretszerzés idén is változatos foglalkozásokon keresztül valósult meg. A gyerekek tanultak például más kultúrákról és országokról, de különböző művészettörténeti korszakokról is, sőt maguk is megpróbálkoztak híres festők stílusában lefesteni a ráckevei tájat. Digitális készségeiket fejlesztették a Fotoshop című foglalkozás alatt, s közben arra is rájöttek, nem mindig kell elhinni valamit, még akkor sem, ha látjuk. Miközben a varázsló eldugott kincsét keresték vagy sérült robotokat irányítottak és hangoltak össze, logikai és együttműködő készségeiket fejleszthették.  

A két budapesti kirándulásunk alatt sem csak a játszótéren múlattuk az időt. Vadásztunk hírességekre, s közben ismerkedtünk fővárosunkkal: jártunk az Országos Meteorológiai Intézetben, ahol beszéltünk az időjárásról és annak változásairól, illetve a mentőszolgálatnál, ahol nemcsak egy mentőautóba pillanthattunk bele, hanem az elsősegélynyújtás alapjaiba is. A Kerekasztal Színháznál drámapedagógiai foglalkozáson vettünk részt, ahol a gyereknek kellett kitalálniuk és eljátszaniuk a megtekintett darab lehetséges befejezéseit. 

A T-Faktoros program fontos részét képezték az egész hetes projektek is. A kiválasztott projekteken naponta dolgoztak csoportban fiatal tehetségeink. A “Stáb” nevű projekt résztvevői a hírek és a média világával ismerkedhettek, s tábori krónikásainkként videón rögzítették a tábor képzelt és valós eseményeit. A “Gombold újra!” a környezettudatosság és újrahasznosítás fontosságára hívta föl a figyelmet, s gyerekeink kitűnő öko-divattervezőknek bizonyultak: régi ruhákat varázsoltak újjá és tettek ismét hordhatóvá. A “Tanítsátok az önkénteseket!”-csoport optimizmusra, vidámságra és pozitív gondolkodásra oktatta a tábor önkénteseit és a többi gyereket. A “Gazdálkodás”-projekt résztvevői pedig játékokon és piaclátogatáson keresztül tanulhattak a gazdaságról, gazdálkodásról, a játék- és valódi pénz kezeléséről.  

Egymás projektjeiről a tábort záró, fergeteges hangulatú “Ki mit tud?”-on hallhattunk. Ugyanitt kiderült, hogy gyerekeink zenében, táncban és sportokban is tehetségesek, ami persze senkit sem lepett meg. Ahogyan az sem, hogy a tábori barátságok később online folytatódtak a különböző helyekről érkező gyerekek között.