Rólunk

Alapítványunk Tanodát működtet a Nógrád megyei Litkén, amelynek keretében halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára biztosítunk tanulmányi és szervezett kikapcsolódási lehetőségeket.

Tanoda

Tanodánkban alternatív, projekt-alapú és diákközpontú rendszeres tanulmányi és közösségi foglalkozásokat szervezünk. A tanodát a helyi koordinátorunk, Oláh András vezeti és mind helyi és külsős önkéntesek támogatják őt. A programok között szerepelnek:

  • technológiai kurzus (heti egyszer)
  • honlapszerkesztő projekt (kiscsoportos foglalkozás, havi 1-2 hosszabb alkalom)
  • képregény tervező projekt (kiscsoportos foglalkozás, havi 1-2 hosszabb alkalom)
  • edzés /  táncos programok lányoknak és fiúknak (heti többször)
  • logikai játékok (heti többször)
  • közös olvasás (heti többször)
  • kézműves foglalkozások (heti többször)
  • filmklub kicsiknek és nagyoknak (hetente)
  • színjátszó szakkör, pl. egy március 15.-i előadás megtervezése (hetente)
A programokat a tanodánk épületében, udvarában vagy a kerti sátorban tartjuk.

Bemutatkozó videók

Bandiról

2023

2022

További videók az alapítvány Youtube csatornáján.

Közösségi programok

A helyi önkormányzattal, Roma önkormányzattal és más szervezetekkel együttműködve szervezünk évente többször közösségi programokat (pl. tökfaragás, Mikulás ünnepség, jótékonysági koncert). Ezenkívül a koronavírus helyzet javulásával egy filmklubot is indítunk majd a helyiek számára.
Tooltip content

Csapatunk

Oláh András (Bandi)

Helyi programkoordinátor

A Tarisznyásokról 2015 tavaszán hallottam először Győrfi Ramónától a szervezet egyik alapító tagjától. Aki olvasott rólam az egyik internetes hírportálon egy cikket, hogy milyen közösségépítő tevékenységet folytatok szeretett kis falumban Litkén. Ramóna akkor még Olaszországban tanult, de Facebook segítségével írt nekem egy üzenetet, amit első olvasásra nem is tudtam mire vélni. Mit is szeretne tőlem pontosan? Miért pont Litke? Hogy is nézne ki ez a dolog? Egyszóval nagyon sok kérdésem merült fel, ezért megbeszéltük, hogy videó hívásban talán hatékonyabban eltudja mondani azt, hogy miről is lenne szó. A beszélgetésben elmondta, hogy lenne több önkéntes fiatal az ország különböző helyeiről akik szívesen el jönnének Litkére és a gyerekeknek tartanának egy hetes napközis tábort. Ahol különféle játékos kreatív  feladatokkal próbálják meg az itteni fiatalokat tanítani. A beszélgetés után én még mindig nem voltam nyugodt egyszerűen nem tudtam elképzelni,hogyan is működne ez a dolog itt Litkén. Ezért megbeszéltük egy személyes találkozót Ramónával, hogy ha haza utazik megfog látogatni. Ez így is történt májusban került sor a személyes találkozóra,ami után már én is megnyugodtam egy kicsit és azt mondtam vágjunk bele. Az első táborra júliusban került sor, ami fantasztikusan sikerült, messze felülmúlta minden várakozásom. A gyerekek szinte szavakban sem lehet foglalni mennyire elvezték a tábort, de szerintem ezzel az önkéntesek is így voltak. Azóta minden évben jönnek Tarisznyás önkéntesek Litkére egy évben több alkalommal is, egy nyári 1 hetes és 2 napos több hétvégi táborra. A tavai év sajnos az COVID-19 miatt kimaradt. Mára már az anno még csak lelkes önkéntesekből álló csapat egy alapítvánnyá nőtte ki magát, aminek 2020 szeptemberétől az alkalmazottja ként dolgozom. 

Miller Mariann

Fejlesztés & stratégia
Tanoda Alapító

Debreceni származású, 31 éves közgazdász és fejlesztéspolitikai tanácsadó vagyok. Tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetemen (BA), illetve a kaliforniai Stanford Egyetemen (MA) végeztem. Az elmúlt évtizedben számos civil szervezet, az ENSZ és a Világbank munkatársaként magyar, illetve afrikai fejlesztési projekteken dolgoztam. Jelenleg Washington DC-ben élek férjemmel és kutyánkkal, Maple-lel.

Az Alapítvány számomra egy közös értékrenden alapuló közösséget jelent. Csapatunk minden tagja számára fontos az egymás iránti tisztelet, az elfogadás, a megbízhatóság és az elkötelezettség, hogy változást hozzunk hátrányos helyzetű magyar gyerekek életébe. A litkeiek, a kollégáim és a támogatóink mind nagyon sokat jelentenek számomra és várom, hogy hosszú távon együttműködhessünk a Tarisznya Tanoda fejlesztésén. 

2020 márciusában csatlakoztam az Alapítványhoz, amely akkor még nyári táborok sżervezésével foglalkozott hátrányos helyzetű gyermekek részére. Ekkor kezdeményeztem egy állandó jelenlétet biztosító Tanoda létrehozását Litkén. A tervezés, pályázatírás, helyszínkeresés, adománygyűjtés, és berendezést követően csapatunk szeptemberben megnyitotta a Tarisznya Tanodát, amely azóta is tanulási, kulturális, sport és közösségi lehetőséget biztosít a helyi gyermekeknek. Jelenleg menedzsment, stratégiaalkotási és programszervezési feladatokben veszek részt a Tanoda napi működésében. Feladataimat elsősorban online végzem, illetve ha tehetem, akkor személyesen is ellátogatok Litkére. 

 

Demszky Dorottya

Pénzügy & kommunikáció
Tanoda Alapító

A Stanfordi Egyetem kutatója és oktatója vagyok, oktatási adattudomány témában. Budakeszin nőttem fel, érettségi után költöztem ki az Egyesült Államokba. A Princetoni egyetemen nyelvészet szakon végeztem el az alapképzést, utána pedig számítógépes nyelvészetből doktoráltam a Stanfordi Egyetemen. A fő misszióm az, hogy számítógépes nyelvészeti módszerekkel az oktatást elősegítsük, például a tanárok nyelvi alapú továbbképzésén és a tankönyvek fejlesztésén keresztül.

Lehetőséget arra, hogy a számomra megadatott lehetőségekkel másokat segíthessek. Amióta megalapítottuk, szinte minden munkámon és családon felüli időt az alapítványnak szentelek. Bár néha szélmalomharcnak tűnik az erőfeszítés, az eredmények és pozitív visszajelzések a gyerekektől, és a motiváló csapat mindig emlékeztet arra, hogy ha nem lenne nehéz, szinte biztosan nem is lenne igazán fontos a munkánk.

Az alapítvány egyik alapítójaként kb mindennel foglalkoztam az elmúlt évek során. Jelenleg elsősorban a pénzügyi és kommunikációs vezetőjeként dolgozom. Azon dolgozom, hogy minden forint, amit ránk bíztak mások, a megfelelő helyre jusson és a legtöbbet hozzuk ki belőle.

Sárossy Zita

Projektmenedzser

Angol – történelem szakos tanárként dolgoztam, nagy elhivatottsággal a pálya iránt. Munkám során gondot fordítottam diákjaim fejlődésére, iskolám fejlesztésére és saját szakmai tudásom gyarapítására is. Tapasztalatom van az általános iskolás korosztály 1 – 8. osztályos tanulóinak angol nyelvi oktatásában, a felső tagozatos diákok történelem tanításában és osztályfőnökként is dolgoztam. A modern kor kihívásainak megfelelően mesterpedagógusi programomat a történelem tantárgy megszerettetésén túl a digitalizáció területén szereztem meg.

A Rotary és az AFS szervezetek tevékenységeiben, mint cserediákok fogadó szülője, valamint iskolai koordinátor is részt vettem.

Tanári munkámat befejeztem, de nem szerettem volna elszakadni a gyerekek világától. Az Alapítvány célkitűzéseivel egyetértek, azonosulni tudok, ezért is tölt el nagy örömmel, hogy aktivitásomat, dinamizmusomat, eddig megszerzett tudásomat és gyakorlatomat az Alapítvány által támogatott gyerekek javára tudom fordítani.

Feladataim között szerepel a támogatókkal és önkéntesekkel való kapcsolattartás, programok szervezése, valamint bizonyos adminisztratív feladatok is. 

Mottóm: Mit ér a tudás, ha nem adhatjuk tovább az arra érdemeseknek? (John Cure)

https://www.citatum.hu/kategoria/Tudas/Oktatas

Tarisznya Logó

Gedeon Tamás

Pályázatfelelős

32 éves, Debrecenben élő, kétgyermekes teológus,szociális munkás és szociológus vagyok. Tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen, a Miskolci Egyetemen és a Szt.Atanáz Hittudományi Főiskolán végeztem. Az elmúlt időszakban mind a civilszférában, mind a közszférában sikerült munkát vállalnom, így a projekteket minden oldalról megismerhettem.

Lehetőséget arra, hogy az elmúlt években általam megszerzett tapasztalatok elősegíthessék a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózását. Örömmel tölt el, hogy egy olyan csapat tagja lehetek, ahol mindenki nagy szeretettel adja be a közösbe azt a tudást, amit megszerzett és mindezt egy jó cél érdekében akarja hasznosítani.

A pályázatok figyelése, illetve azok megírása a legfontosabb feladatom az Alapítványnál. Olyan lehetőségeket, kiírásokat keresek, amelyek idomulnak az elképzelésekhez, és elősegítik a Tanodába járó gyermekek fejlődését, az Alapítvány megerősödését.

Győrfi Ramóna

Tanoda Alapító

Önkéntesek

Jelenleg 25-30 aktív önkéntes tagja a csapatunknak, akik sokszínű hátterükkel és lelkesedésükkel segítik a munkánkat.