Hogyan jelentkezz?

Ha szeretnél a csapatunk része lenni, ki kell töltened a jelentkezési ívünket. Ezután a felvételi időszakban részt kell venned egy felvételi képzésen, amit Budapesten tartunk. Amennyiben van elég jelentkező, egy Skype-on tartott képzést is tartunk.

Az idei évi toborzást lezártuk, és jelenleg nem áll módunkban több önkéntest felvenni. A jelentkezést valószínűleg 2020 tavaszán újra megnyitjuk. Amennyiben nagyon szeretnél azonnal csatlakozni, kérünk, hogy írj az onkentes@tarisznyaalapitvany.hu email címre.

Kiknek a jelentkezését várjuk?

Kik jelentkezhetnek?

Háttértől és végzettségtől függetlenül bárki jelentkezését várjuk. Elsősorban 18 év felettieket keresünk, de ez nem követelmény. Előny a táborszervezéssel, hátrányos térségekben való tevékenységgel, pedagógiával kapcsolatos tapasztalat, de nem elvárás. Minél sokszínűbb a csapatunk, annál összetettebb, átfogóbb programot tudunk kialakítani!

Milyen fontos szempontok vannak az önkéntesek kiválasztásánál?

Az önkéntesek legfontosabb tulajdonságai a lelkesedés, a motiváció és az elkötelezettség.

Ezenkívül elvárt még a társalgási szinten beszélt magyar, ami megkönnyíti a kommunikációt mind az önkéntesek között, mind a táborban résztvevő gyerekekkel.

Meddig lehet jelentkezni?

A jelentkezés időszakos, mert a felvételiztetés folyamata sok időt leköt az önkéntesek részéről.

Mit biztosítunk mi?

Szállás, étkezés és utazási költséget Magyarországon belül.

Az étkezésnél próbálunk mindenkinek egyéni igényeinek megfelelő ételt biztosítani (például ételallergia, vegetáriánus/vegán).

Milyenek a szállások körülményei?

A napközis táborok során az önkéntesek önkormányzati vendégházban, vadászházban, és más, hasonló jellegű épületekben szállnak meg. Az ottalvós táborok során diákszállón laknak az önkéntesek és a gyerekek is.

Önkéntesszerződés, referencia

Minden önkéntesünkkel szerződést kötünk, igény szerint pedig igazoljuk, hogy hány órát önkénteskedett nálunk vagy referenciát írunk.

Mire vállalkozol?

Táboroztatás

Programok kitalálása, szervezése, lebonyolítása

Az önkéntesek feladata, hogy olyan programokat hozzanak létre a gyerekek számára, amelyek oktatási szempontból fejlesztik őket, miközben élvezettel vesznek részt a játékos feladatok megoldásában. Fontos, hogy a feladatok mindeközben szociális, illetve kommunikációs képességeket is fejlesztenek — a legtöbb program csapatmunkát is igényel.

Gyerekek napközbeni vagy huszonnégyórás felügyelete

Az ottalvós táborokban a gyerekek felügyelete folyamatos odafigyelést igényel. Ha problémájuk van, rögtön hozzánk fordulnak, ezt meg kell tudni oldani, illetve az is cél, hogy folyamatosan beszélgessünk velük, egyre többet tudjunk meg róluk, és kialakuljon közöttünk olyan kötődés, amit a későbbiekben, a tábor vége után is ápolunk.

A napközis táborokban általában kilenctől ötig felügyelünk a gyerekekre, délután kötetlenül lehet velük focizni vagy játszani.

Gyerekek kísérése: fürdés, városi kirándulás

Ha olyan program van, amely nem a táborhelyen történik, akkor az önkéntesek feladata kísérni a gyerekeket, akár Balatonban fürdésről van szó, akár margitszigeti kirándulásról, akár a Csodák Palotája meglátogatásáról.

Ételkészítés, főzés

A gyerekek étkezéséről mi gondoskodunk, így mindig kell két–három ember, aki épp szeletel vagy főz, és utána körbekínálja a gyerekeket.

Különböző feladatkörök ellátása

Minden táborban kinevezünk két koordinátort. Az egyikőjük a programok megvalósulásáért felelős (önkéntesek betanítása, eszközök biztosítása), a másik a logisztikai feladatok elvégzéséért (bevásárlás, szállás, utazás).

Az ottalvós táborban általában a koorinátorok felelősöket neveznek ki különböző feladatok elvégzésére, például konyhafőök, raktáros, mentorálás felelős. Ezeken kívül minden gyerek szoba kap is kap egy önkéntest, aki esténként a fürdés, fekvés, reflektálást vezeti.

Reflektálás

A táborban folyamatosan reflektálunk a gyerekekre, egymásra, magunkra, egyedül vagy közösen, a nap végén, a tábor végén, folyamatosan, mindig, mindenhol. Így fejlődünk!

Évközi tevékenységek

Ahhoz, hogy nyáron táboroztatni tudjuk a gyerekeket, nagyon sok előkészítő munkára van szükség. Mivel az egész szervezetünk önkéntes munkában működtetjük, ezért az önkénteseinktől évközben is elvárjuk, hogy hozzájáruljanak a táborok megvalósításhoz.

Évközi látogatások

A jelenlegi négy helyszínünket évközben is igyekszünk minél többször meglátogatni. Ezek a látogatások hétvégén vannak, a programok kicsivel kevésbé tanulmáni jellegűek, mint a táborokban.

Feladatmegosztás

A munkavégzést évközben a “Core Team” koordinálja, akik 7 területért felelősek: oktatási programok kidolgozása, módszertani kutatás és önfejlesztés, kommunikáció és arculat, HR, adminisztráció, pénzügyek, logisztika (helyszínekkel és gyerekkekel való kapcsolattartás). Az önkéntestől havi 4 órányi munkát várunk el, (amihez a feladatokat a Core Team tagjai osztják ki) hiszen a tábori részvétel feltétele, hogy mindenki tegyen a táborok megvalósulásáért.

Belső kommunikáció

Az önkéntesek főleg online kommunikálnak egymással (Skype, Facebook, Slack, email), de igény szerint élőben is találkozunk.

Havonta egyszer önkéntestalálkozót tartunk Budapesten, ahol az önkéntesek kötetlenül barátkozhatnak, ilyenkor nem dolgozunk. 🙂

Jutalom

Önkéntesként sok új kihívással, nézőponttal, illetve új helyzettel találkozol, több különböző téren szerezhetsz tapasztalatokat, és ötleteiddel alakíthatod a folyamatosan fejlődő Tarisznya Táborokat. Ami biztos: a táborok, a gyerekek az önkéntesek új barátokat és sok-sok szeretet jelentenek.

Ezen kívül azt is fontosnak tartjuk, hogy minél több készséget adjunk át nem csak a gyerekeknek, de az önkénteseknek is. Attól függően, hogy melyik munkacsoportba jelentkezel, megtanulhatsz közösségi médiákat használni, honlapot szerkeszteni, fundraising praktikákat, pénzügyi tervezést sajátíthatsz el, találkozhatsz mind gyerek-, mind felnőtt képzési technikákkal és még sok minden mást.