Tevékenységeink

Nyári táborokÉvközi látogatások
MentorprogramOnline tanulás

Módszereink

1. Motivációt adunk

A Tarisznya Táborok Alapítvány célja, hogy foglalkozásainkon olyan élményeket nyújtsunk a táborozóknak, amelyek végigkísérik őket további tanulmányaik során. A támogató önkéntesek színes programokkal, hagyományos és rendhagyó tanulmányi területek bemutatásával járulnak hozzá, hogy a diákok örömet találjanak a tanulásban, magabiztosan kezdjenek bele új ismeretek elsajátításába és belekóstoljanak olyan területekbe is, amelyekben korábban nem volt lehetőségük kipróbálni magukat. Ezáltal nagyobb eséllyel lesznek képesek arra, hogy terveket és elképzeléseket alakítsanak ki a jövőjükről.

Önkénteseink elhivatottak az iránt, hogy támogatást nyújtsanak a táborozó gyerekeknek, megosszák saját tapasztalataikat és segítsenek felfedezni a táborozók egyéni erősségeit és képességeit, így motiválva őket a fejlődésre

2. Önismereti és szociális készségeket fejlesztünk

Tanulmányi fókuszunk mellett, kifejezett hangsúlyt helyezünk a programban résztvevő gyerek önismereti és szociális készségeinek fejlesztésére is. Mind a táborainkban, mind az évközi látogatások alkalmával szervezünk olyan programokat, amelyek ezekre a készségekre épülnek. A táborokban jógázunk, mindfulness-t (tudatos jelenlét) gyakorlunk, szociális problémákkal foglalkozó feladatokat oldunk meg. Ezen kívül minden gyerek kap egy őt emntoráló önkéntest, aki a tábor során kettesben beszélget vele (például koncentrációfejlesztésről, dühkezelésről, lelki és családi problémákról), figyeli, hogy hogyan érzi magát és milyen foglalkozásra van szüksége.

3. Tovább építjük a helyi közösséget

A nyári táborokat a helyiek bevonásával szervezzük, hogy az ottani lehetőségekből kiindulva adjunk hozzá a gyerekek tapasztalataihoz és meglévő tudásához. Ennek megalapozására szolgálnak az évközi látogatások a településekre. Ezen látogatások célja, hogy folyamatos kapcsolatban maradjunk mind a táborokban részvevő gyerekekkel, mind a szüleikkel és a falu többi lakójával. Szintén az évközi látogatások teremtenek alkalmat a helyi igények felmérésére: ezek alapján tudjuk az adott közösséghez alakítani a táborok struktúráját.